Reizen is voor heel wat mensen een onlosmakelijk onderdeel van het werk. De vraag is alleen of ze dat aspect omarmen, dan wel eerder zien als een noodzakelijk kwaad om op de uiteindelijke bestemming te geraken. Drie werk- en zakenreizigers over het leven on the road.

 

Dimitri ThivaiosDimitri Thivaios,
helft van het DJ-duo Dimitri Vegas and Like Mike

Wat verwacht je van het comfort onderweg?
“We reizen heel erg veel en dan is comfort wel belangrijk, omdat het ons tijd geeft om even op adem te komen. Uiteraard vermijden we ook graag al te lange wachtrijen op de luchthaven. Verder proberen we zo light mogelijk te reizen, om niet te veel met van alles te moeten zeulen. Tijdens het reizen zelf doen we twee dingen: ofwel slapen en uitrusten, ofwel werken – bijvoorbeeld het beantwoorden van e-mails. Het grote voordeel is natuurlijk dat je tegenwoordig overal je telefoon en computer kunt opladen of gebruik kunt maken van wifi. Dat maakt het perfect mogelijk om wachtmomenten nuttig in te vullen.”

Ben je eigenlijk graag onderweg en waarom (niet)?
“We zeggen altijd: “we worden betaald om het reizen, niet om op te treden”. Zo voelt het ook aan. Optreden vinden we fantastisch, maar het reizen zelf is vermoeiend. Om je een voorbeeld te geven: we hebben dit jaar voorlopig 110 optredens op de teller staan, waarvan slechts enkele in Europa. Momenteel geven we in de V.S. verschillende promo-optredens verspreid over het land, van New York tot Miami. En dat terwijl we 10 dagen geleden nog van Korea naar Japan en India vlogen voor optredens. Let wel: het is echt een verrijking om in al die landen te mogen optreden en overal een stukje cultuur mee te pikken, al komen we toch ook heel graag terug thuis.”

Wat was tot nog toe je mooiste bestemming voor een zakenreis?
“Curaçao is absoluut een plaats waar we graag komen en blijven: een leuk eiland met bovendien een uitstekende connectie vanuit Amsterdam. Het is er ook echt fijn vertoeven. Tijdens de zomer is Ibiza zelfs onze ‘hub’, van waaruit we vertrekken naar optredens. We treden in die periode ook vaak op het eiland zelf op. Tijdens het seizoen staan we er elke zondag op het podium, dus dan is het wel gemakkelijk om er een stekje te hebben. Zeker als je weet dat in de zomermaanden twee tot drie keer optreden per avond niet uitgesloten is.”Steven Van BelleghemSteven Van Belleghem,

partner bij Nexxworks

Wat verwacht je van het comfort onderweg?
“Dat komt voor mij neer op twee dingen: ten eerste wil ik ter plaatse een onderkomen dat voldoende dicht bij mijn bestemming ligt, bijvoorbeeld bij de plaats waar ik die dag of avond een lezing moet geven. Op die manier verlies ik weinig tijd om er naartoe te trekken of achteraf naar mijn hotel terug te keren. Ten tweede heb ik het, aangezien reizen vaak neerkomt op wachten, ook op de luchthaven graag zo efficiënt mogelijk. Bij de meeste luchthavens heb ik daarom een frequent flyer card, waarmee ik wachtrijen vermijd en de fast track kan nemen om zo snel mogelijk in de terminal te geraken. Die kaart laat mij bovendien toe met het nodige comfort en in alle rust te werken, in een ruimte waar ook wifi-voorziening is.”

Ben je eigenlijk graag onderweg en waarom (niet)?
“Ik ben graag onderweg. Dat moet ook: tussen september en Kerstmis zal ik elke week minstens één keer op een vliegtuig hebben gezeten. Ik hou wel van het internationale sfeertje op een luchthaven en ik zie mijn momenten daar intussen als een vorm van me-time: ik kan er rustig aan een artikel werken, wat surfen op internet of – als ik er ’s avonds ben – sushi gaan eten in een heel leuk sushirestaurant in Brussels Airport. Ik heb intussen al wat reisgewoontes ontwikkeld, maar die hangen af van luchthaven tot luchthaven.”

Wat was tot nog toe je mooiste bestemming voor een zakenreis?
“Moeilijk om te zeggen, omdat mijn timing vaak heel krap is. 75 procent van de keren kom ik ergens aan vlak voor de lezing of het evenement en moet ik direct daarna weer vertrekken. Maar ik heb mezelf geleerd om, als ik toch wat tijd heb, ervan te profiteren om wat aan sightseeing te doen. Zo was ik onlangs in Portugal en had ik een namiddag vrij voor ik mijn vlucht moest halen. Dus ben ik gaan wandelen in Lissabon, langs het water. Dat gezegd zijnde: mijn favoriete bestemming blijft toch de Verenigde Staten en dan vooral de stad San Francisco.


Tim BostynTim Bostyn,
PES Business Unit Controller World Wilde,
Rogers Corporation

Wat verwacht je van het comfort onderweg?
“Ik reis meestal met het vliegtuig en wil daarbij weinig tijd verliezen. Mijn voorkeur gaat daarom uit naar kleinere luchthavens, omdat je daar minder lang op voorhand ter plaatse moet zijn en sneller door de security kunt. Van het hotel verwacht ik een receptie die lang open is of me de mogelijkheid geeft om de sleutel via een kluis te verkrijgen, omdat ik soms laat arriveer. Luxe is voor mij geen prioriteit: een propere kamer met een bed, douche en toilet volstaat. Ontbijt in het hotel vind ik gemakkelijker dan onderweg ontbijt te moeten scoren. Ten slotte is het ook handig als ik er ‘s avonds kan dineren, zeker wanneer het hotel wat afgelegen is.”

Ben je eigenlijk graag onderweg en waarom (niet)?
“Ik ben gemiddeld één keer per maand in het buitenland. Voor Europese bestemmingen normaal drie nachten, voor intercontinentale reizen vijf tot zes nachten. Dit vind ik qua frequentie ideaal, meer zou ik omwille van gezinsredenen te veel vinden. Minder is moeilijk omdat ik in internationale teams zit, waardoor het belangrijk is elkaar face-to-face te ontmoeten. Je leert elkaar op een persoonlijker manier kennen, wat via mail en telefoon uiteraard een stuk minder evident is. En het is misschien een cliché, maar je zult sneller geneigd zijn iets voor elkaar te doen als je die persoonlijkere band met iemand hebt opgebouwd.”

Wat was tot nog toe je mooiste bestemming voor een zakenreis?
“Torun in Polen. Niet alleen omdat dit een gezellige studentenstad is, maar ook omwille van de gastvrijheid. De lokale collega’s vinden het, telkens als ik er ben, belangrijk dat ik me er thuis voel en niets te kort kom. Zo staat er elke avond wel een lekker diner op het programma, vergezeld van lokale dranken. Ik vind het ook leuk wanneer de collega’s je ’s avonds vergezellen in de stad en je op die manier de plaatselijke cultuur en gebruiken leren kennen. Nadeel is alleen dat, als je ergens op regelmatige basis komt, het enthousiasme van de lokale collega’s om dat te doen wat begint te dalen (lacht).”