Een te hoge werkdruk, je niet goed voelen op de werkvloer, de verkeerde job, een moeilijke thuissituatie… De oorzaken van stress zijn talrijk. Privé en professioneel gaan in deze kwestie hand in hand. Problemen op het werk neem je mee naar huis, stress thuis heeft een impact op je werk. Daarbij komt nog dat we allemaal langer zullen moeten werken. Je kan je dus maar beter goed voelen in je job. Enkele minuten paar dag mediteren, sporten, een beetje dagdromen of jezelf een knuffel geven. Het zijn maar enkele van de vele trucjes die je kan toepassen om de werkstress thuis los te laten.

Aanhoudende klachtenstroom
Dat stress op het werk nog altijd een groot probleem vormt, is geen geheim. Uit een enquête van Wolters Kluwer vorig jaar blijkt dat 50 procent van de werknemers stress op het werk ervaart. “Het stressniveau op de werkvloer blijft verontrustend”, vertelt Herman Van den Broeck, pedagoog, psycholoog en professor aan de UGent en Vlerick Business School. “Wanneer je een bedrijf binnenstapt, is het verbazend hoeveel klachten er zijn over de aanhoudende werkdruk en het hoge werktempo. Ook het aantal burn-outs blijft stijgen.”

 

Wanneer je een bedrijf binnenstapt, is het verbazend hoeveel klachten er zijn over de aanhoudende werkdruk en het hoge tempo – Herman Van den Broeck

 

fO_MC_img-003

 

Teveel drukte, te weinig rust
“Het probleem situeert zich op drie vlakken: het individu, het bedrijf en de maatschappij”, verduidelijkt Van den Broeck. Het leven is drukker dan ooit tevoren en de informatiestroom stopt niet. Dat is enerzijds leuk en spannend, maar anderzijds is het niet evident om rust te vinden in die wereld. Van den Broeck: “De gejaagde maatschappij is een bron van stress. En die gejaagdheid zet zich ook vaak door in het bedrijfsleven. Klanten verwachten een foutloze en snelle service en dat kan voor stressvolle situaties op de werkvloer zorgen.”

Hulpmiddelen
Het is belangrijk dat bedrijven er alles aan doen om dat stressniveau in te perken. “Een fitnessruimte voorzien, voedzame maaltijden aanbieden of ’s middags een verplichte break van een uur zijn maar enkele voorbeelden. Ik ken zelfs een bedrijf waar het mailverkeer van vrijdag 22u tot zondag 22u volledig wordt stilgelegd.”

 

Neem af en toe de tijd om stil te staan bij jezelf en je carrière – Tanja Verheyen

 

Droomjob
Niet alleen bedrijven en de maatschappij, maar ook het individu zelf is een bron van stress. Van den Broeck maakt een onderscheid tussen twee types van mensen: die met en die zonder een droomjob. “Mensen met een droomjob hebben een tomeloze inzet en tonen een groot engagement. Zij moeten soms beschermd worden tegen zichzelf, want op lange termijn loeren vermoeidheid en een burn-out om de hoek.”

Geen droomjob
Anderzijds zijn er ook veel mensen die niet hun droomjob hebben. Door problemen op het werk en het gebrek aan motivatie, kan hun stressniveau stijgen. En die stress gaat vaak mee naar huis. “Het allerbelangrijkste is dat je een job vindt waarmee je jezelf kan vereenzelvigen.”

Ken jezelf
Maar het valt op dat mensen zichzelf vaak niet goed kennen en niet goed weten wat ze kunnen en willen. Dat is alvast wat Tanja Verheyen, communicatiespecialiste en onderzoekster aan de Vrije Universiteit Brussel opmerkt. “Zij komen uiteindelijk terecht in een job die hen niet ligt en dat kan stress veroorzaken. Neem dus af en toe de tijd op stil te staan bij jezelf en je carrière.” Demotie, het omgekeerde van promotie zou volgens haar wel een redmiddel kunnen zijn. “Je zet dan als het ware een stap terug in je carrière.

 

time-out

 

Taboe rond demotie
Er rust jammer genoeg nog een groot taboe op demotie. Enerzijds is er het lagere loon en anderzijds speelt statusverlies een grote rol.” Een kleinere wagen of het gebrek aan een mooie titel houdt mensen vaak tegen om voor demotie te kiezen. En dat terwijl een nieuwe omgeving, een nieuwe jobinhoud net wonderen kan doen. Verheyen: “Ik ben ervan overtuigd dat demotie een win-winsituatie kan zijn voor werkgever en -nemer.”

 

Een volledig gebrek aan stress maakt mensen lam en verveeld – Herman Van den Broeck

 

Gezonde stress?
Ook stress als iets positief ervaren, kan helpen om die win-winsituatie te creëren. “Stress afkomstig van stresshormonen kan fantastisch zijn”, aldus Van den Broeck. “Een volledig gebrek aan stress maakt mensen lam en verveeld. Het is belangrijk dat je een bepaald target voor ogen hebt. Stress is nu eenmaal brandstof voor onszelf, het bedrijf en de maatschappij.” Maar Van den Broeck waarschuwt voor de omgekeerde U-curve. Bij een te hoge dosis wordt positieve stress omgezet in negatieve stress. “De kracht van het relativeren speelt hierin een grote rol. Probeer daarom doelen met volle overgave te bereiken, maar doe het met het nodige relativeringsvermogen.”