De wereld doorkruisen, iedere week nieuwe mensen en culturen leren kennen en er nog voor betaald worden ook. Het klinkt voor velen als een topjob en de gemiddelde zakenreiziger beleeft het dag in, dag uit. Maar wat komt er nog allemaal bij kijken?

Van een Vlaamse deelgemeente tot de straten van Seoul, Genève of Abu Dhabi: de zakenwereld kent nagenoeg geen grenzen. Een volleerd zakenreiziger kan voortdurend bezochte steden van zijn reislijst schrappen, maar daar draait het natuurlijk niet alleen om. Keiharde business is wat de klok slaat, want naar het buitenland trekken voor je werk is meer dan chique hotels en lokale cuisine uittesten op kosten van het bedrijf.

Leven en reizen voor je werk
Vaak is het voor zakenreizigers zelfs moeilijk om wat van de stad te zien waar ze op dat moment verblijven, ondanks dat ze soms tot wel vijf verschillende landen aandoen in één week tijd. Peter Claessens, zakenreiziger met meer dan dertig jaar in de internationale transport en logistiek op de teller, waaronder bij Panalpina, omschrijft op zakenreis gaan met één woord: intens. “Je leeft van ’s morgens tot ’s avonds voor je werk. Contracten moeten worden binnengehaald, je hebt jetlags en mist je gezin. Zo was ik ooit de helft van een jaar gewoon niet thuis.” En niet te vergeten: toen Claessens in ’87 net begon met intercontinentaal reizen, waren de communicatiemogelijkheden van nu er nog niet om het thuisfront gemakkelijk te bereiken.

 

Op zakenreis ontmoet je de juiste mensen en spreek je de klanten effectief – Peter Claessens

 

Met technologie een beetje thuis
Dankzij de technologische vooruitgang – denk smartphones, wereldwijde wifi en sociale media – kunnen (jongere) zakenlui iets gemakkelijker in contact blijven met vrienden en familie wanneer ze in het buitenland zijn. De 29-jarige Kristof Renders, die sinds een vijftal jaar voor softwarebedrijf Dynatrace werkt, maakt er alvast gretig gebruik van.

Ultieme relatietest?
Maar of een zakenreis dan ook minder intens is? “In het begin vertrok ik zondagavond om dan zaterdagochtend terug thuis te komen. Dat was fysiek én mentaal heel zwaar. Het niet-thuis-zijn en iedere dag wakker worden in een vreemde hotelkamer is niet fijn. Maar je geraakt zo wel minder snel uitgekeken op elkaar (lacht).”

Summum van zelfverrijking
Want zakelijke trips zijn uiteraard niet alleen maar zwaar, je kunt ze ook beschouwen als een privilege. Het reisgedeelte vind je namelijk niet bij iedere jobomschrijving terug. Renders: “Reizen is voor mij zowat het summum van zelfverrijking. Het staat ook goed op je cv, want het toont flexibiliteit en het kunnen aanpassen aan een cultuur. Zo ga je ook in het dagelijkse leven gemakkelijker om met bepaalde situaties.” Je groeit volgens hem dan niet enkel als persoon, maar ook als zakenman. “Je vergaart credibiliteit, want je kunt met overtuiging spreken over iets,” beaamt Claessens. “Je hebt immers de juiste mensen ontmoet en klanten effectief gesproken.”

 

 Heel veel sporten, water drinken en alcohol zoveel mogelijk laten staan – Kristof Renders

 

Thuiskomen met nieuwe vrienden
De juiste mensen ontmoeten is één ding, maar je leert ook nieuwe mensen kennen. Zo leerde Kristof Renders in Australië zijn vriendin kennen waar hij nu twee jaar mee samenwoont en ook Claessens heeft er veel vrienden aan overgehouden. “Daarom heb ik graag zo lang internationaal gewerkt. Je leert op een heel andere manier naar de wereld kijken door zoveel tijd door te brengen in een andere cultuur.”

Met Bowie in de lift
En soms kom je ook mensen tegen die wereldberoemd zijn. Daar sta je dan plots in een lift in Tokio, naast David Bowie. Claessens: “Ik vroeg hem, met mijn grote mond, wat zijn plannen waren die avond. Waarop hij me prompt uitnodigde voor de opening van een nieuwe club in Tokio.” De twee hebben elkaar nadien jammer genoeg niet meer gezien, maar qua onvergetelijke momenten kan het tellen, en op een kantoor zul je zoiets zeker niet gauw tegenkomen.

Je bent wat je eet op zakenreis
Een uitnodiging van een wereldster kun je natuurlijk niet weigeren, maar je kunt als zakenreiziger best niet té veel feesten en zakelijke diners met aangepaste wijnen nuttigen. De afwisselende tijdsverschillen en sommige plaatselijke keukens kunnen immers een zware tol eisen van je lichaam. Renders: “Ik let steevast op mijn voeding en ik zorg ervoor dat ieder hotel waar ik verblijf een fitnessruimte heeft. Heel veel sporten, water drinken en alcohol zoveel mogelijk laten staan is een goed idee. Daardoor verwerk je alles sneller, wat beter is voor je energie gedurende al die intercontinentale vluchten.”

Voorbereiding als lifestyle
Ook alvorens je vertrek moet je goed voorbereid zijn. Dossiers doornemen, al het nodige bijhebben en dan focussen. “Als je het op de juiste manier aanpakt, kun je er veel uithalen voor jezelf. Het is een lifestylekeuze, maar ik zou het iedereen aanraden.” Dus als je nog een grote leegte op je paspoort hebt die je graag opgevuld wil zien, dan is het geen slechte keuze om te gaan voor die vacatures waar zakenreizen part of the deal is.